​​​​​​​Én babajelbeszéd-fanatikus lettem, nem tagadom! | Beszélő Babakezek

​​​​​​​Én babajelbeszéd-fanatikus lettem, nem tagadom!

Schimpl Brigitta:
Én babajelbeszéd-fanatikus lettem, nem tagadom! Pár hónappal ezelőtt írtam Nektek ezt a kis bejegyzést: 

"A mindennapjaim, illetve mindennapjaink jelentős részét átitatja a babajelbeszéd. Az első perctől fogva egyfajta „kulcsként” tekintettünk a módszerre, amely majd kinyitja nekünk a „Kislányunk ajtóit”. Elmondhatatlan érzés az, hogy egy 14 hónapos baba képes háromszavas mondatokban gondolatokat közölni, meg tudja osztani velünk, hogy mi foglalkoztatja, mi érdekli, mi zaklatta fel, mit szeretne csinálni. Képes segítséget kérni és szépen kérni dolgokat hiszti helyett. Olyan asszociációi vannak, hogy naponta ámulunk rajta: éppen tegnap este vacsora közben mutatta a ’csillag’ jelét, majd rögtön a ’fáj’ jelét is. Először csak pislogtunk az Édesapjával, hogy mire is gondolhat, majd mivel mi értetlenkedtünk, kitartóan folytatta a ’krémez/beken’ illetve ’Dédimama’ jelével. Azt szerette volna tudatni velünk, hogy a Mami (előző nap) bekente a derekát, mert fájt neki. De hogy is jön ide a ’csillag’ jele? Déditől eljövet fedeztük fel először a csillagokat, lévén a IV. emeleten lakik, így amikor feltekintünk az erkélyre, hogy integessünk Neki, Mami feje mellett azokat is észrevettük :D.

Az ilyen élmények szó szerint levesznek a lábunkról, elolvadunk attól, hogy mennyire okos kisbabánk van. Sokkal többet tudnak, látnak, éreznek, mint amit sejtettünk, de a jelekkel ezeket tényleg meg tudják mutatni nekünk. Nemcsak szükséglet-kifejezésre használják a jeleket, pedig önmagában már az is hatalmas segítség lenne, hanem ilyen összetett, valódi gondolatmeneteket is képesek láttatni velünk, mint a fenti eset, ami ráadásul egy múltban lezajlott, számunkra jelentéktelennek tűnő cselekedetet írt le."

Ma pedig ott tartunk, hogy 22 hónapos a Kislányom és már csacsog egyfolytában, de továbbra is napi szinten kerülnek elő jelelős történetek. Van, hogy spontán rám mosolyog és közli, hogy a 'dolgozni'-t így, a 'cipő'-t pedig így mutatjuk és tökéletesen lejeleli a két kifejezést miközben mutatja, hogy mi a különbség a kettő között. A 'köszönöm', a 'szeretlek' és a 'bocsánat' jele naponta többször felbukkannak, van, hogy nincs kedve beszélni (ez igen ritkán fordul elő ), vagy zavarban van (ez azért gyakrabban megtörténik) és csak a jel marad, de általában egyfajta illusztrációként használja Ő is, mint ahogyan mi is. Olyan is előfordul, hogy csak játszik a kis kezével és tökéletesíti a korábban elsajátított jelek, bemutatja, hogy mennyire ügyesen tud 'házikó'-t formázni, vagy milyen csodálatosan használja már a mimikáját is, amikor 'mérges'. 

Sokan kérdezték, amikor jelelni kezdtünk és gyakran kérdezik ma is (amíg ki nem nyitja a pici száját Lulu), hogy a babajelbeszéd hogyan hat a beszédfejlődésre. Erre én annyit mondhatok, hogy WOOOW!!!! Mi napi szinten döbbenünk meg, hogy milyen absztrakt és kreatív gondolkodásra képes a pöttöm Lánykánk, amit hihetetlen nyelvtani helyességgel képes kifejezni. Kizárólag pozitívan tudunk nyilatkozni e tekintetben (IS) a babajelbeszéd kapcsán. A Kislányom még nincs két éves, de folyékonyan, kerek, 4-5 szavas mondatokban, hihetetlenül választékos szókinccsel trécsel egész álló nap, folyamatosan ámulatba ejtve a környezetét. Rengeteg tanulmány, köztük egyre több magyar nyelven íródott munka jelenik meg a témában (egy jelenleg zajló kutatásnak mi is részesei lettünk, majd beszámolok az eredményekről! ). Sorra olyan eredmények születnek, amelyek azt bizonyítják, hogy kedvezően hat a beszéd fejlődésére a babajelbeszéd. Kommunikációs szakemberként, illetve okleveles magyartanár lévén pedig hatalmas szenvedéllyel figyelem, hogyan zajlik egészen picike gyermekeknél a nyelvi készségek alakulásának folyamata.

A poszt elején írtam, hogy fanatikus lettem. Hogy mennyire, azt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy 2019 október óta már nem csak az én pici családomra korlátozódnak a jelelős tapasztalásaink, hanem lelkes babajelbeszéd-oktatóként boldogan átadom másoknak is a "kulcsunkat". Az első pillanattól imádom megosztani a saját élményeinket és természetesen a szeretett mentorom, Zentai Kata (a Beszélő Babakezek Szülőanyja, de ezt már úgyis tudjátok) által szakszerűen összeállított sok-sok tudásanyagot. 

Nagyon nagy szeretettel fogadta Békéscsaba a Beszélő Babakezeket és tündéri Anyukákkal hozott össze a sors. HÁLA, HÁLA!!! Jó pár ingyenes bemutató, alaptanfolyam és játszótanfolyam után pedig még egy álom valóra válhat!!! Már nemcsak Békés megyében, hanem Szegeden is találkozhatunk a módszer iránt érdeklődőkkel! Már nem kell sokat várnotok és hamarosan az időpont is felkerül a honlapra! Alig várom, hogy ott is találkozzunk!
 
Schimpl Brigitta Beszélő Babakezek-oktató:
 babakezek.hu/bekes