Szenvedélyem a babajelbeszéd | Beszélő Babakezek

Szenvedélyem a babajelbeszéd

A Beszélő Babakezek babajelbeszéd program vezetőjeként mélyen hiszem, hogy az eredményesebb kommunikáció hosszú távon is támogatja a felnövekvő gyermekek világban való boldogulását. Mi több, a babajelbeszéd módszerével jobban ráhangolódhatunk gyermekeinkre és hatékonyabban kommunikálhatunk velük már a beszéd megindulása előtt is. 

Annyira hiszek ebben az egyszerű módszerben, hogy az egyik legnagyobb félelmemet, a közönség előtti szereplést kellett legyőznöm ahhoz, hogy megoszthassam a tapasztalataimat egy szélesebb plénum előtt. 2019-ben ugyanis sokak biztatására tartottam erről egy TEDxelőadást a TEDxBenedekHegy konferencián „Egy jel, ami megmarad” címmel. 

 

A TEDx előadásom felkerült a TEDxTalk-ok közé, a blogposzt végén megnézheted a felvételt. Hatalmas megtiszteltetés, hogy kiválasztottak előadónak, mert úgy vélték, hogy az elképzeléseim kifejezetten egybevágnak a TED szlogenjével: Ideas Worth Spreading. Azaz, olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni.


A szótlanságtól a nyilvános beszédig

Miért is paradox helyzet engem a lenyűgöző nyilvános beszédek színpadán látni? Mert mindig is rettegtem a nyilvános szerepléstől. Extrém módon visszahúzódó voltam, sokkolt, ha meg kellett szólalnom, véleményt mondanom, vagy akár csak bemutatkoznom. Talán akkor veszíthettem el a hitemet abban, hogy szerethető vagyok, amikor az 

édesanyám hat hónapos koromban a nagymamámra hagyott egy napra, de egy szerencsétlen baleset folytán soha nem tért vissza hozzám.

A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen következményei lehetnek a korai szülő-gyermek kapcsolat sérüléseinek: mennyire fontos a hatékony kommunikáció, a kölcsönös megértés és a legfontosabb a szülő és gyermeke közti kötelék erősítése.

Pontosan érzem ezek hiányát és az életemben tapasztalható nehézségeim közötti összefüggést. Szeretném, ha a jövő generációjának könnyebb lenne, ezért amit tehetek, megteszem. Így kerültem a TEDx színpadára. 

 

Miben segít a babajelbeszéd?

Egy biztonságosan kötődő baba jobb eséllyel indul: a gyermekbe bevésődik a bizalom, így felnőttként is jobban képes bízni önmagában és másokban. Természetesen nincsenek kőbe vésett dolgok. Később is (ovisként, iskolásként is) el lehet rontani a növekvő gyermek énképét, illetve felnőttként különböző önfejlesztő módszerekkel helyre lehet hozni azt is, ami az első években félresiklott. 

Amikor magam is édesanyává váltam, rájöttem, hogy szülőként az egyik legfontosabb, amit megtehetünk, hogy megalapozzuk a gyermekeink hozzánk és a világhoz fűződő viszonyát, és csupán annyit kell tennünk, hogy (ameddig csak lehet) 

jelen vagyunk, odafigyelünk és rájuk hangolódunk.

 


Fotó: Babajelbeszéd-tanfolyamon: figyelem, játék, jelek.

 

A Beszélő Babakezek babajelbeszéd program ezen háttérélményeknek és gondolatoknak eredményeként született meg, hogy minél több szülő kezébe egy olyan eszközt adjon, amivel könnyebben a babájára hangolódhat. A jelek segítségével bepillanthatunk a babánk gondolataiba, megtudhatjuk, mi az, ami különösen foglalkoztatja a gyermekünket.

Ha még nem ismered a babajelbeszédet, a TEDx előadásomból megtudhatod, mi az, és azt is, hogy mit tartok ebből a módszerből igazán fontosnak.  

Itt megnézheted a felvételt: