Szkeptikus a Nagyi? | Beszélő Babakezek

Szkeptikus a Nagyi?

Az egyik tanítványom édesanyja nagyon szkeptikus volt a babajelbeszédet illetően, de amikor az unokája először visszajelelt, „sírt a meghatottságtól, mert nem gondolta volna, hogy ilyen picin ilyen okos a kicsi.”

Sok nagyszülő nem lelkesedik az újért, a változásért. Sokan kétkedve fogadják a babajelbeszédet, ahogy a más kötődést erősítő módszereket, a válaszkész gondoskodást is, például a hordozást vagy a babamasszázst. Szerencsére a pozitív tapasztalatok a kétkedőket hamar meggyőzik, és ők lesznek a leglelkesebb és az unokájuk tudományára legbüszkébb nagyszülők.

Javaslom, hogy a nagymamák és a nagypapák ne húzódjanak el a babajelbeszéd elől. Érdemes megtanulni a szülőktől azt a néhány jelet, amit már a kis unoka használ. A babajelbeszéddel egy csodás lehetőség nyílik egy különleges kötődésre, nagyszülő-unoka kapcsolatra.

 

Töreki Milla, Noel anyukája írta:
„Nálunk is furcsán néztek a nagyszülők, családtagok az "ötletemre, hogy jelbeszédre tanítsam a gyereket" - de aztán, mikor kisfiam először jelelt nekik, vagyis kifejezte igényeit, gondolatait, már nem volt kérdés, hogy mire jó ez az egész :)... először csak egy-két jelet kérdeztek, hogy ez most mi, mit mutat, mit szeretne kifejezni... aztán szépen lassan megtanulta az egész család, barátok a jeleket, Noel bárkihez fordulhat, körülötte mindenki megérti, még akkor is, ha még nem beszél... csodás dolog ez! Nálunk a dédi hatódik meg minden alkalommal, amikor "fordítom" neki Noel jeleit, hogy milyen okos, és mindig elmondja, mennyire sajnálja, hogy az ő idejében nem volt ilyen lehetőség, mint eszköz a kezükben...” (2011-08-25, facebook comment)

Kaskötő Péter, Gréta nagypapája:
„Gréta unokám havonta 2x-3x itt van nálunk, anya, apa nélkül, amikor olyan dolguk van, hogy nem tudják egymást váltani. Akarva akaratlanul megtanultam én is a jelbeszéd alapvető jeleit, hogy "értsem" az unokámat. Boldog érzés, amikor rám ragyog a szeme, mert már "Papa" is tudja mit szeretne, és nem kell 100 féle dolgot próbálgatni, mit is kér a kincsem, mit szeretne csinálni. Annak ellenére, hogy most már folyamatosan beszél gazdag szókinccsel, ha mégsem értjük, mert hadar, vagy egyes betűket még nem tisztán mondja, türelmesen ismétli és mellé jelel is, hogy pontosítsa, miről beszél.”

Fotón: Mia és nagymamája Eszter rendszeresen jártak hozzám a Babakezek tanfolyamokra. Az egyik foglalkozás után az Újbuda TV interjút készített velük.

Várom további tapasztalataitokat nagyszülő és babajelbeszéd témában!

Milla története a Blogon: Csodás élményeket adott a babajelbeszéd II.
Gréta mamájának története a Blogon: Csodás élményeket adott a babajelbeszéd I.