Csodás élményeket adott a babajelbeszéd I. | Beszélő Babakezek

Csodás élményeket adott a babajelbeszéd I.

Csilla: Az én lányom 6 hónaposan mutatta az első jelet, 9 hónaposan a következőt, 10 hónaposan mondatokat alkotott (ekkor még jelekkel). 12 hónaposan több szót mondott már, elkezdett beszélni, de mire aktívan és folyékonyan beszélni kezdett (20 hónapos korában) kb. 200 jelet megtanult és használt.

Ez nekünk csodálatos élmény! A mai napig, ha fáradt vagy izgatott, beszéd mellett jelel, de a beszédértést is nagyon megkönnyítette számomra, mert mutatta, ha nem értettem, amit mondott. Manapság (21 hónapos lesz) olyan szavakat és szófordulatokat is használ, amiket a mesékből tanult, így a szókincse messze választékosabb, mint kvázi az enyém. :)))

DE, milyen szuper a jelbeszéd tömegben, távolra, titkos használatra. :)) És nem mellesleg ez még egy nyelv. A szkeptikusokat messziről szánom. Olyanról mondanak véleményt, amit nem ismernek.

Nekem csoda volt, amikor 10 hónaposan, mielőtt elaludt, mutatta "Anya, Apa", majd lehunyta a szemét és elaludt. Ha CSAK ennyit adott volna nekünk a jelbeszéd, akkor is érdemes volt végigcsinálni, tanulni és tanítani. Mert ez nekünk a CSODA!

Kaskötő Csilla és kislánya, Gréti

Forrás: Komment a Beszélő Babakezek Facebook oldalának 2012. 03. 05-i bejegyzéshez.

Hozzászólások

Betti képe

Ez annyira jó amit Csilla írt,hogy a jelnyelv egy plusz nyelv :) Emberek első alkalommal képesek azt gondolni,hogy a gyerekemnek valami baja van azért "mutogat" :/ Eszükbe sem jutt,hogy talán épp az ellenkezője.Az én gyerekem már egyértelműen kitudja fejezni mit szeretne,míg ő csak találgat a sajátjával.

Betti


Zentai Kata képe

Mennyire igazatok van, Csilla és Betti! :-)