Mennyire népszerű a lámpa jele?  | Beszélő Babakezek

Mennyire népszerű a lámpa jele? 

Egyszer megkérdeztem a Babakezek közösségben, hogy kinek mit jelent a babajelbeszéd és egyik tanítványom, Kati így válaszolt:

„Mit jelent nekem a babajelbeszéd?  Az ember mindig pontosan tudja, hogy hol van lámpa, mert a 8 hónapos baba mindet megmutatja.”

 

Ebből is látszik, hogy a lámpa jele az egyik legnépszerűbb jel a jelelő gyermeknél. Nézzünk meg róla egy videót!

A videón egy tipikus babajelváltozatot láthatunk: megváltozik az orientáció, vagyis nem lefelé néz a tenyér, ahogy a hivatalos jelnél, hanem felfelé, a lámpa irányába mutatja a gyermek a jelet. 

 

 

 

 

A TEDx konferencián tartott beszédemben is elmeséltem egy lámpás jelelős sztorit is:

 

 

Hosszú ideje terveztem, hogy egy felmérést fogok készíteni a Beszélő Babakezek tanítványok között arról, hogy hány babának lett az első, a legelőször visszajelelt jele a lámpa. Most a Beszélő Babakezek közösség zárt csoportjában felmértük ezt. 

A gyermekek 
86 %-ának nagyon népszerű volt a lámpa jele, mert vagy a legelső jele volt, vagy benne volt az első 10 visszajelelt jelben. 
2,5 %-nak a lámpa jele kedvelt volt, de nem volt benne az első 10 jelben
11 %-nak a lámpa jele nem volt kedvelt és ritkán vagy soha sem mutatta. 

A statisztika eredménye picit változhat, ha még folyamatosan kitöltik a szülők a kérdőívet, de így is már sok anyuka nyilatkozott, így az arányok jelentősen nem fognak változni. (2020 februárja.)

Elképesztően sok gyermeknek, a nyilatkozók 46%-ának a legelső jele a lámpa volt! 

A szülők a lámpa jelének népszerűségéről számoltak be: 

„Egyetértek. Bármilyen utazás, új helyre érkezéskor azonnal a lámpák felfedezése az első még mai napig is. Illetve már ha egyik szobából a másikba is megy át - jelzi előre, hogy kapcsoljam fel a villanyt.☺” – mondja Betti.

Picilánynak ez volt a második tudatosan mutatott és jól felismerhető jele! Sikítva kacagtunk az örömtől, amikor én rájöttem, hogy ez már nem lehet véletlen és ez egy jel, ő pedig az öröm miatt, illetve, hogy megértettem, amit szeretett volna közölni! ☺” lelkesen idézte fel a pillanatot Brigi.

Többen arról is beszámoltak, hogy ugyan az első jelek egyike volt a lámpa jele, de hamar elhagyta a gyermekük a jelet. Ezen nem csodálkozom. Ugyanis, ha egy jel népszerűvé válik, a gyermek többször mutatja a jelet, fókuszba kerül a fogalom és a szülők is egyre többször mutatják és természetesen mondják is a szót. Így könnyebben tanulja meg a gyermek a sokszor hallott szót, majd amikor már kiejti a szót, már nincs szüksége a jelre, így elhagyja azt. Persze, az is lehet, hogy már nem érdekli a „téma”, újabb csodák nyűgözik le. 

Érdekes felismerések is születtek a Babakezek csoportban:
Pont a lámpa jele kapcsán gondolkodtunk el a férjemmel, hogy miért kezdte a fiam későn jelelni a lámpát, míg a lányom második jele volt. Rájöttünk. Mindketten egyévesen kezdtek jelelni. A lányomnál ez télen volt, a fiamnál nyáron. Télen fürdéskor már lámpát kapcsoltunk, nyáron viszont a fiam még világosban elaludt és már világos volt, mikor felkelt. Vagyis szóba, illetve használatba sem került a lámpa. :)”  

Bizony az évszakok változása is befolyásolhatja egy jel népszerűségét. 

Kitti mesélte: „Sosem gondoltuk volna, hogy milyen hasznos lehet ez a jel, de mi így tudtuk meg, hogy éjszaka erősebbre kell állítanunk a holdlámpa fényét a gyerkőc szobájában. Mikor megtanulta a jelet, azt vettük észre, hogy éjjel, ha sírva ébredt, mindig a lámpát jelelte. Először azt hittük, hogy ha kivesszük az ágyból, már rálát a lámpára és azért mutatja, de mikor párom felerősítette a fényét, már nem jelelte. Ebből tudtuk meg, hogy túl sötét van neki a szobában.

 

Az idézetek a Beszélő Babakezek közösség zárt csoportjából származnak. 
Ha a teljes TEDx-es beszédet is megnéznéd, itt láthatod.

A lámpa jele: A fej felett a kéz magunk előtt, a tenyér lefelé néz, laza szétálló ujjak (világít a lámpa), összehúzod az ujjakat (eloltották a lámpát).