Hogyan segítette a jelelés a bölcsődei beszoktatásunkat | Beszélő Babakezek

Hogyan segítette a jelelés a bölcsődei beszoktatásunkat

még jele„Nekem a bölcsivel kapcsolatban mindig előítéleteim voltak. Soha nem tudtam elképzelni, hogy bármelyik gyermekem bölcsődés legyen. A fiúk 3 évesen óvodában kezdtek, ez volt a terv a kislányommal is.

Viszont mikor szeptemberben elkezdődött Dominak az iskola, Miló megkezdte az ovit, hirtelen kiürült a ház. Emma nem igazán találta helyét, nagyon hiányoztak neki a fiúk. Körülbelül egy hónap múlva felvetődött a bölcsődébe járás. Egyszeriben minden adott volt. Szóltak a régi munkahelyemről, hogy éppen megüresedett egy hely a bölcsiben és Emma menni akart. Kettőnk közül azt hiszem nekem volt nehezebb, mégis úgy gondoltam, tegyünk egy próbát.

Az én kicsike kislányom 16 hónaposan megkezdte a bölcsit. Akkor már beszélt, de még inkább csak szavakat mondott és elsősorban jeleket használt. Aggódtam emiatt, hogy hogyan fogja megértetni magát és egyáltalán, hogyan fogadják a ezt a bölcsiben.

Szerencsére nagyon jó kisgyermeknevelőnk lett, akinek már a családlátogatáskor említettem a babajelbeszédet és ő nagyon jól fogadta. Lefényképeztem Emmát a leggyakrabban használt jeleivel és bevittem a bölcsibe. Nem egy produkálós fajta, de ha mások előtt is használja a jelbeszédet, akkor valamit nagyon akar, tudjanak neki segíteni. Mikor első alkalommal maradt bent nélkülem, rögtön használni is kezdett egyet. Kint vártam rá, amikor kijöttek, nevelője mutatta a jelet, és kérdezte: „Ez mit jelent? Mert Emma gyakran mutatta.” Nevettem és kérdeztem mit csináltak, mikor ezt mutatta? Énekelt nekik (Emma imádja a dalokat, mondókákat). A „még” jelét mutatta.

Délutánonként otthon meg tudtuk beszélni mi volt a bölcsiben. Imádott ott lenni. Még az őszi szünetben is végig járt, pedig a fiúk otthon voltak. Nagyon sokat mesélt, így amikor nagy ritkán felmerült olyan dolog, ami nem tetszett neki, másnap reggel a nevelőjével megbeszéltük. Igazából ez volt az, ami nagyon sokat segített nekünk a beszoktatásnál. Amikor reggelente kicsit alább hagyott a lelkesedés, azzal mindig el lehetett terelni, hogy elénekelték a kedvenc dalát, mondókákat mondtak, amiket ő jelekkel kísért.

Ezek után nagyon felgyorsult a beszédfejlődése, de nem hagyta el a jelelést. Pár hónap múlva a csoporttársai fele szintén elvégezte a Beszélő Babakezek babajelbeszéd-tanfolyamot, így velük ugyanúgy jelelt tovább. Volt olyan kislány, aki a többiektől leste el a jeleket és használni kezdte otthon.

Életem egyik legjobb döntése volt elengedni Emmát a bölcsibe. Azt nem tudhatom, hogyan alakult volna a beszoktatás, ha nem ismerjük a babajelbeszédet, de azt gondolom, hatalmas szerepe volt annak, hogy itthon mindent megtudtunk "beszélni" és ott is tudták, mire van szüksége. Persze ehhez szükség volt arra, hogy a bölcsődében ilyen nyitottan álljanak hozzá. Ezúton is köszönet érte!”

Béczi Bernadett háromgyermekes anyuka, Beszélő Babakezek oktató Pécs és környéke


Bölcsibe megy a te gyeremeked is? Olvasd el, Barbi írását a Beszélő Babakezek módszer bölcsődei alakalmazásáról: babakezek.hu/blog/beszelo-babakezek-a-bolcsodeben