Baba-apa jelbeszéd | Beszélő Babakezek

Baba-apa jelbeszéd

A jelelés kiváló módja az apa-gyermek kötelék erősítésének, sok apuka szeretne részt venni benne, de hogyan?

Bár a Beszélő Babakezek foglalkozásokra elsősorban édesanyák jönnek el babáikkal, főként a délelőtti időpontok miatt, de ezek nem baba-mama jelbeszéd tanfolyamok.
Alapvető fontosságúnak tartom, hogy az édesanya adja át a megszerzett tudását, és otthon az édesapa is vegyen részt a jelelésben. A jelbeszéd az apa-baba köteléket már olyan időszakban erősítheti, amikor a tradicionális mintáknak köszönhetően az apák gyakran háttérbe kerülnek vagy kiszorulnak a gyermekkel kapcsolatos tevékenységekből és interakciókból.

A babajelbeszéd óriási változást hozhat az apa-gyermek kapcsolatban. Sok esetben az anyukák „megérzik” gyermekük szükségleteit és hamarabb megértik a kicsik kezdeti beszédét is, mint az édesapák. Ilyenkor az apák szemében (pontosabban kezében) óriási kincs a babajelbeszéd. Az apukák nagyon büszkék, amikor egy-egy dolgot megértenek, hát még amikor a jelek segítségével intenzíven kommunikálnak a még beszélni nem tudó gyermekükkel.

Javaslataim az apukáknak:

- Támogasd az Anyukát. Akár el is kísérheted egy hétvégi intenzív Beszélő Babakezek tanfolyamra.

- Légy türelmes. Különböző típusú apukák vannak. Léteznek olyanok, akiknél az válik be, hogy kezdetben háttérbe vonulnak és csak akkor vesznek részt a babajelbeszédben, amikor már bekövetkezett az „áttörés” és a baba sokat jelel. Hidd el, sok apuka van így vele. Ha már nem teszel keresztbe és engeded, hogy Anya jeleljen, jól csinálod. De ha már jelel a gyermeked, ne hagyd ki ezt a lehetőséget. Hogyan?

- Azok az apukák is, akik csak keveset vannak otthon ugyanúgy képesek értékes időt tölteni a gyermekeikkel, mint az egész nap velük lévő édesanyák. Egy 10 perces fürdetés tele játékkal vagy egy mese az altatásnál is intenzív élménnyé válhat a gyermek számára, és ilyenkor a gyermek figyelme a tetőfokán áll, amely kiváló alkalom a jelelésre is. Ha az apukák ezeket az élvezetes egyben értékes és értelmes pillanatokat kihasználják, épp elég, nem szükséges egész nap a gyermekeikkel lenni és jelelni.

Náltok mi a helyzet? Bevonható volt az édesapa a jelelésbe vagy egyenesen ő szorgalmazta?
Van-e olyan papás jelelős élményed, amit megosztanál velünk?

 

Hozzászólások

Réka-Andi képe

Bár Kinga apukája kezdetben nem hitt abban, hogy a tanfolyamnak eredménye lesz, mindig szívesen vette, ha meséltem neki róla, sőt megpróbálta a jeleket is megtanulni. Miközben mi játszottunk, figyelt minket, majd megpróbált jelelni. Kinga először csak nézte csodálkozva, ma már mosolyog és jelelve játszanak :-) Köszönöm Kata a lehetőséget, remélem lesz alkalmunk a játszótanfolyamra is eljutni. 

Réku


Zentai Kata képe

De jó hallani ezt az apukáról. :-) A héten hiányoztatok a csapatból, de remélem sok-sok élménnyel tértek vissza!


Nálunk az apuka eleinte kissé szkeptikus volt, viszont hamar meggyőzte őt ügyesen jelelő kislányunk. Az első időszakban sokszor mondta, hogy "fordítsak", mert nem érti, hogy mit mutat Izabella. Mára már ügyesen beszélget a jelek segítségével az egész család. 

Egy alkalommal bementem Izabellával a konyhába, mire ő hangosan elkezdett cuppogni. Ez nála azt jelenti, hogy éhes. Nem érettem a dolgot, hisz nem sokkal előtte fejeztük be az evést. Apa elkezdte törni a fejét, és rájött, hogy a cuppogás nem csak éhséget jelent, hanem a halat is így jelöljük. Igaza is lett, mivel a hátam mögött telis tele volt a fal halacskás képekkel.

Üdv,

Krisztina


Betti képe

Nálunk apa az elejétől kezdve pozítívan állt hozzá,de a jelelést abszolút nem vitte túlzásba.Viszont mindig teljesen elolvadt,mikor a kicsik jelekkel meséltek neki valamiről.Olyankor mindig büszkén nézett rám a "Tudom ám miről van szó ;) " nézéssel.Legemlékezetesebb élmény a jeleléssel kapcsolatban,mikor Miló ránézett és mondta:"Apa!Én szeretlek!De én nem így szeretlek (felemelte kicsi kezét és mutatta a szeretlek jelét) Én íííííígy szeretlek! (két kicsi kéz a magasban és kétkézzel mutatta,hogy szeretlek) :)

Betti


A férjem nagyon nyitott volt a babajelbeszédre már az elejétől kezdve. Lelkesen tanulta velem a jeleket és ő is mutogatta Fanninak. Mikor megtörtént az áttörés és Fanni elkezdett jelelni mindkettőnkkel madarat lehetett volna fogatni olyan boldogok voltunk, mert arra, hogy jeleljen 4,5 hónapot vártunk. De megérte!!!! :)
 


A férjem támogat a babajelbeszéd tanításában. Ő is szorgalmasan tanulja a jeleket :)

kvike


Zentai Kata képe

És Apukák nem akarnak megszólalni? :-)


Benedic képe

Akkor egy apukás hozzászólás :-)

Nekem a kezdetektől nagyon tetszik ez a kommunikáció, kb. hat hónapod kora óta mutatjuk neki, amit megtanultunk és épp akutálisan felmerül egy beszélgetésben vagy mesében. Persze Orsi a profi, hiszen ő jár az órákra (és persze ügyesebb is, mint én), én pedig igyekszem mindet megtanulni. 60-70%-ban sikerül is. Amit én nem tudok, azt mutatja anya. Sokat olvasunk meséket (ha otthon vagyok én is igyekszem sokszor beszállni a mesélésbe), így szépen beágyazódnak nálam is a fontos jelek.
Nagyon nagy segítség a három babajeles mesekönyv. Imádja őket a kislányunk. Az igényes, szép grafikákkal (ez a szakmám, így érzékeny vagyok a rajzokra) és nagyon jó kis versekkel igazán szórakoztatóak a történetek. Mivel a legtöbb vershez tartozik dallam is, így énekekkel is fel lehet dobni a tanulást. Rebekának pár napos kora óta éneklünk (Rebus szerencséjére főleg az anyukája), így nagyon fogékony minden dalocskára.

Nálunk még nem történt meg az áttörés, de már pár jelet így is használunk.
A madarat rögtön mutatja, akkor is, ha keresi őket és akkor is ha meglátunk egyet séta közben.
A kutyusokkal hasonló a helyzet.
Érdekes módon a legelső jel amit megtanult a lámpa volt, mert nagyon tetszett neki az összefüggés a villanykapcsoló és a lámpák között, így akkor napi 20-25 alkalmommal kapcsoltuk fel és le a őket. Azóta ugyanígy jelel, ha reggel még sötét van neki és kapcsoljunk fel valamit az ágyban rosszalkodáshoz, illetve ha este beálmosodik, jelzi ha túl sok a fény.
A legújabb jel a fürdés, amit pár hónapos kora óta mutatunk neki és tegnap óta ő is mutatja. Nagyon nagy volt a szülők boldogsága, mindhárman vigyorogtunk fürdés előtt, mint a vadalmák.

Elsőre kb ennyi jutott eszembe :-)

Zoli

Zoli


Zentai Kata képe

Hurrá! laugh

Drága Édesapa! Nagyon örülünk a hozzászólásodnak és a lelkesedésednek! Ugye, hogy egy jó játék az egész családnak?

A lámpát sok tanítványom első jelként jelete vissza, mert imádják a babák a lámpákat, ahogy nálatok is látszik..

És milyen jó az is, hogy ha felébred a baba, nem sír, hanem megtudhatjuk, hogy csak az volt a baj, hogy sötét van, és felkapcsoljuk a villanyt vagy beállítunk egy éjszakai fényt és máris lehet tovább aludni, ahelyett, hogy ezer dolgon végigzongoráznánk mi baja is lehet.

További csodás jelelős élményeket! Még a java előttetek van!


Miksa apukája is örül a jelelésnek, mondjuk 1-2 dolgot jelel csak, de azt folyton :) és olyankor nagyon büszke :) 


Acél Andrea képe

Mi még az elején járunk, Liza holnapután lesz 10 hónapos, viszont a lámpát 6 napja egyértelműen jeleli. :) Apukája csak játéknak tartotta a jelbeszédet, viszont látnotok kellett volna az arcát, amikor meglátta Lizát jelelni és kétség nem fért hozzá, hogy a lámpáról van szó. A 'labda' és a 'még' jele, meg persze a tapsolás még egybeolvad, de szituációtól függően értelmezzük. 


Én még az Apát nem tudtam rávenni, hogy jeleljen, bár mi még az elején tartunk... Megmutatom a fenti apuka hozzászólását, hátha lelkesebb lesz. :-)


Benedic képe

Nekem mint apának miért jó a jelelés? Mert közelebb kerülök a lányomhoz. Anyukája napi 24 órában vele van és az anyai ösztönei is segítik abban, hogy szavak nélkül is megértse babus gondolatait, de nekem felbecsülhetetetlen érték, hogy "beszélgethetek" a kislányommal már 11 hónappal a születése után is. Az anyukájával összefogva tanítják apát "beszélgetni", így szinte sci-fibe illő módon kommunikálunk sokkal sokkal korábban, mint reméltem. 

Pár napja a reggeli bandázás közepette én fejtettem meg Rebeka kérését, hogy mondjuk el a kedvenc papagályos verset a könyvből, amiért széles mosolyt és egy nagy ölelést kaptam fizetségül mindkét csajszitól.

Szóval nekem ezért tetszik ez a "játék". Már szinte előre látom azt is, hogy később, ha már beszél a kislányunk, akkor a jelelés egy titkos nyelvvé fog válni köztünk, amivel bármit megbeszélhetünk akár idegenek szemeláttára is. 

Zoli


Zentai Kata képe

laugh Köszönöm, hogy megosztottad velünk.