A hónap sikertörténete I. – Szonja és a babajelek | Beszélő Babakezek

A hónap sikertörténete I. – Szonja és a babajelek

„Kislányom, Szonja 17,5 hónapos és egy 1 éve jelelünk. Egy kellemes időtöltésnek indult, de mára már szinte mindent meg tudunk beszélni így. Nagyon megkönnyíti a jelelés az életünket. Például nemcsak azt tudja jelezni, hogy éhes, hanem azt is, hogy épp mit enne. Ma reggel pl. határozottan sütőtököt kért. Először nem nagyon hittem neki, de mikor meglátta a bébiételes üveget, ugrált örömében, másfél üveggel meg is evett belőle. Mindig tejet, müzlit vagy kenyeret szokott reggelizni, sose gondoltam volna, hogy főzeléket enne...”

Kreisz-Szulovszky Brigi, Szonja édesanyja

 

Nézzétek csak, hogy Szonja a jelek segítségével milyen hatékonyan kommunikál!

Pontosan elmondja mit szeretne: "A kék autót."
Kérdéseket tesz fel: "Hol van a repülő?"
Kommentálja, hogy bizony "Kicsik a cipők."
Kifejezheti érzelmeit, amikor "megijed" a hangyáktól.

... és még nem beszél! Mi lesz vele, ha beszélni is kezd? (Várjuk majd a beszámolót Brigitől.)

 

 

További sikertörténeteket olvashatsz itt: babakezek.hu/blog/tag/sikertortenet

 

 

Hozzászólások

Megnéztem a videót. Nahát, ... nem semmi ez a kislány... surprise


Szia, és most is jelel? Mert az én lányom még mindig jelel, pedig nagy ám a beszélőkéje! :) igaz jól jön, amikor 3 nyelven kell vele kommunikálni. :)


Zentai Kata képe

De jó, Gréta, hogy itt vagy!!! laughLátom Bellát a Facebook posztjaidban, de az nincs benne, hogy mekkora a beszélőkéje. Mesélj, melyik nyelv megy neki a legjobban? Magyar, angol, olasz? És mióta beszél? Az jellemző, hogy aki elkezd beszélni, abbahagyja a jelelést. Valószínű Bellánál egy segítség lehet a 3 nyelv közötti tájékozódásban, egy biztos pont. :-)


Sziasztok! A Magyar megy neki a legjobban, utana az angol vegul az olasz. De minden nyelvhez hasznalja idonkent, mivel nem mindig tiszta amit mond. :) Segit magan a jelelessel az angol es foleg az olaszhoz hasznalja a kezeit. Nagyon edes. Kis beszelogep mar. Nagyon sokat enekel is. Hamar elkezdett beszelni, es hihetetlenul nagy a szokincse. 
En mindezt a babajelbeszednek tulajdonitom. Itt Amerikaban hasznaljak a bolcsiben, a nagyon kis gyerekeknek rogton megtanitjak, igy kommunikalnak veluk. Bella mar 2 eves, most kezdett bolcsibe jarni, az oveben nem hasznaljak, mivel az a legkissebb csoport, de itt 3 honapos kortol adjak le a gyerekeket a dolgozni visszakenyszerulo anyukak, igy az o gyerekeik mind hasznaljak. Meg az uszas csoportunkban is lattam az egesz abc-t eljelolni az egyik oktatot amikor enekeltuk. nagyon tetszett. :)


Köszi Kata, én is úgy érzem,hogy egy sikertörténet a miénk. :) Szonja több,mint 150 jelet használt. Amikor kb. 2 évesen elkezdett beszélni, szinte fel sem tűnt, hiszen addigis kommunikáltunk,és mindent megértettem. Már csak akkor jelel, amikor nem értem meg,mit szeretne. Szonja 26 hónapos,és folyamatosan beszél. :) Még most is előfordul,hogy sütőtököt szeretne reggelizni, de most már kiabálja,hogy "Anya, sütőtököt!"

Szulovszky Brigi (Szonja anyukája)


Zentai Kata képe

.... kiabálja, hogy "Anya, sütőtököt!"  :-) De édes lehet! Remélem, találkozunk még, ha máskor nem, a tavaszi Babakezek találkozón!

Még annyit hozzáfűznék, hogy Szonjának hihetetlen kézügyessége van és a pici kis kezecskéivel nagyon pontosan mutatta a bonyolultabb jeleket is. :-) Mígy a gyerekek 90 %-ára az elnagyolt mozdulatok jellemzőek, Szonja nagyon precízen jelelt. Kíváncsi vagyok hogy fog majd rajzolni!


Sziasztok!

Jó így követni, hogy kivel mi történik! Nóri mostanra olyan, mint egy kis rádió...csak éppen magától kapcsol be és nem lehet kikapcsolni. Annak ellenére, hogy korábban óriási segítség volt a vele való kommunikációban a jelelés, bevallom, hogy ellustultam egy kicsit, amikor elkezdett egyre többet beszélni (másfél éves kora körül). Ő egyébként is nagyon kifejezően (és határozottan) kommunikált. De néha a mélyből előtörnek a jelek valahonnan az agyából és boldogan mondja, hogy "Anya, így kell mutatni". Úgyhogy tesztelni is szoktam, hogy mennyire emlékszik...Kis gondolkodással előszedi mindig a helyes jelet :-). Nagyon korán és jól érthetően, ragozva kezdett beszélni. Ebben biztos segített, hogy korábban sokat jeleltünk.